Question Formation Quiz

This English Grammar Quiz presents 25 multiple-choice questions to test your knowledge of Question Formation. Each MCQ has four options, a correct answer, and an explanation. Go ahead and test your knowledge!

1. What is the basic structure of a yes/no question in English?

a) Subject + Verb + Object
b) Auxiliary Verb + Subject + Main Verb
c) Verb + Subject + Object
d) Main Verb + Auxiliary Verb + Subject

Answer:

b) Auxiliary Verb + Subject + Main Verb

Explanation:

In yes/no questions, the structure usually begins with an auxiliary verb, followed by the subject, and then the main verb. For example, "Is she coming?"

2. How is a question formed using the verb 'to be'?

a) By adding 'do' before the subject
b) By placing the verb 'to be' before the subject
c) By using an auxiliary verb after the subject
d) By inverting the object and the subject

Answer:

b) By placing the verb 'to be' before the subject

Explanation:

When forming questions with the verb 'to be', the verb comes before the subject. For example, "Are you ready?"

3. Choose the correctly formed 'wh-' question.

a) What she is doing?
b) What is she doing?
c) What does she doing?
d) What she does doing?

Answer:

b) What is she doing?

Explanation:

'Wh-' questions are formed by placing the 'wh-' question word (what, where, when, etc.) at the beginning, followed by the auxiliary verb, then the subject, and the main verb.

4. Identify the correctly formed tag question for the statement "She is coming, ____?"

a) isn't she
b) is she
c) doesn't she
d) does she

Answer:

a) isn't she

Explanation:

Tag questions are formed by repeating the auxiliary verb in the negative if the statement is positive (and vice versa), followed by the subject. In this case, "is" becomes "isn't".

5. How do you form a question for a sentence that has no auxiliary verb?

a) By adding 'do' as the auxiliary verb before the subject
b) By inverting the subject and the main verb
c) By adding 'is' before the subject
d) By placing the main verb at the beginning

Answer:

a) By adding 'do' as the auxiliary verb before the subject

Explanation:

In sentences without an auxiliary verb, 'do' is used as the auxiliary in the question form. For example, "She likes apples" becomes "Does she like apples?"

6. Choose the correctly formed question for the past simple tense.

a) Did she went to the store?
b) Does she went to the store?
c) Did she go to the store?
d) Does she goes to the store?

Answer:

c) Did she go to the store?

Explanation:

For the past simple tense, 'did' is used as the auxiliary verb followed by the base form of the main verb.

7. Identify the correctly formed question for a sentence with a modal verb.

a) Can she sings?
b) Can she sing?
c) Does she can sing?
d) Do she can sing?

Answer:

b) Can she sing?

Explanation:

When forming questions with modal verbs (can, could, will, would, etc.), the modal verb is placed before the subject, followed by the base form of the main verb.

8. How is an 'either/or' question formed?

a) By using 'either' at the beginning and 'or' at the end
b) By using 'either' before the subject and 'or' after the verb
c) By placing 'either' after the subject and 'or' before the verb
d) By framing two options with 'either' and 'or'

Answer:

d) By framing two options with 'either' and 'or'

Explanation:

An 'either/or' question presents two choices. For example, "Do you want tea or coffee?"

9. Choose the correctly formed question for a sentence with the verb 'have' as a main verb.

a) Do she have a pen?
b) Does she have a pen?
c) Is she have a pen?
d) Has she a pen?

Answer:

b) Does she have a pen?

Explanation:

When 'have' is used as a main verb, 'does' is used as the auxiliary verb in the question form for present simple tense.

10. Identify the correct question formation for a sentence using 'there is/are'.

a) Is there a park nearby?
b) There is a park nearby?
c) Does there a park nearby?
d) Do there a park nearby?

Answer:

a) Is there a park nearby?

Explanation:

Questions using 'there is/are' are formed by placing 'is/are' before 'there'. For example, "There is a park nearby" becomes "Is there a park nearby?"

11. What is the question formation for sentences in the present continuous tense?

a) Subject + 'is/are/am' + verb-ing
b) 'Is/are/am' + subject + verb-ing
c) Do/does + subject + verb-ing
d) Subject + do/does + verb-ing

Answer:

b) 'Is/are/am' + subject + verb-ing

Explanation:

For the present continuous tense, the question is formed by placing 'is/are/am' before the subject, followed by the verb in the '-ing' form.

12. Choose the correctly formed question for a sentence with an object.

a) What she bought?
b) What did she bought?
c) What does she bought?
d) What did she buy?

Answer:

d) What did she buy?

Explanation:

For questions involving an object, the structure includes the auxiliary verb ('did' for past simple), followed by the subject and the base form of the main verb.

13. Identify the correct question formation for future tense using 'will'.

a) Will she goes to the party?
b) Will she go to the party?
c) Does she will go to the party?
d) Do she will go to the party?

Answer:

b) Will she go to the party?

Explanation:

In forming questions for the future tense with 'will', 'will' is placed before the subject followed by the base form of the main verb.

14. How is a question formed in the past continuous tense?

a) Was/were + subject + verb-ing
b) Subject + was/were + verb-ing
c) Did + subject + verb-ing
d) Subject + did + verb-ing

Answer:

a) Was/were + subject + verb-ing

Explanation:

For past continuous tense, questions are formed by placing 'was/were' before the subject, followed by the verb in the '-ing' form.

15. Choose the correctly formed indirect question.

a) Can you tell me where is the bank?
b) Can you tell me where the bank is?
c) Can you tell me where does the bank?
d) Can you tell me the bank where is?

Answer:

b) Can you tell me where the bank is?

Explanation:

Indirect questions follow the statement structure after the question word. For example, "Can you tell me where the bank is?" instead of "Can you tell me where is the bank?"

16. Identify the correct question formation for a sentence using 'used to'.

a) Did she used to play tennis?
b) Used she to play tennis?
c) Did she use to play tennis?
d) Does she used to play tennis?

Answer:

c) Did she use to play tennis?

Explanation:

Questions with 'used to' are formed using 'did', and 'use' (without 'd') as the main verb in its base form.

17. How do you form a question in the present perfect tense?

a) Has/have + subject + past participle
b) Subject + has/have + past participle
c) Do/does + subject + past participle
d) Subject + do/does + past participle

Answer:

a) Has/have + subject + past participle

Explanation:

Present perfect tense questions are formed by placing 'has/have' before the subject, followed by the past participle form of the verb.

18. Choose the correctly formed question using a prepositional phrase.

a) Where you are from?
b) Where are you from?
c) Where from are you?
d) From where are you?

Answer:

b) Where are you from?

Explanation:

When forming questions with prepositional phrases, the preposition is often placed at the end. "Where are you from?" is the correct formation.

19. Identify the correct formation for a question in the past perfect tense.

a) Had she seen the movie?
b) Did she had seen the movie?
c) She had seen the movie?
d) Has she seen the movie?

Answer:

a) Had she seen the movie?

Explanation:

Past perfect tense questions are formed by placing 'had' before the subject, followed by the past participle form of the verb.

20. How is a question formed using 'ought to'?

a) Ought to + subject + base form of the verb
b) Subject + ought to + base form of the verb
c) Does + subject + ought to + base form of the verb
d) Subject + does + ought to + base form of the verb

Answer:

a) Ought to + subject + base form of the verb

Explanation:

When forming questions with 'ought to', the structure is 'ought to' followed by the subject and then the base form of the verb.

21. Choose the correctly formed negative question.

a) Isn't she coming to the party?
b) Isn't she comes to the party?
c) Is she not coming to the party?
d) Both a and c

Answer:

d) Both a and c

Explanation:

Negative questions can be formed by placing 'not' after the auxiliary verb ('isn't she coming') or before the main verb ('is she not coming'). Both 'Isn't she coming to the party?' and 'Is she not coming to the party?' are correct formations.

22. Identify the correct question formation for a sentence with a frequency adverb.

a) How often does she go to the gym?
b) How she often goes to the gym?
c) How does she often go to the gym?
d) How often she goes to the gym?

Answer:

a) How often does she go to the gym?

Explanation:

Questions with frequency adverbs like 'how often' are formed by placing the adverb at the beginning, followed by the auxiliary verb, the subject, and then the main verb.

23. How do you form a question in the simple past tense with an irregular verb?

a) Did + subject + base form of the irregular verb
b) Did + subject + past form of the irregular verb
c) Subject + did + base form of the irregular verb
d) Was/Were + subject + base form of the irregular verb

Answer:

a) Did + subject + base form of the irregular verb

Explanation:

For questions in the simple past tense with irregular verbs, use 'did' followed by the subject and the base form of the irregular verb.

24. Choose the correctly formed question for a sentence with 'have got'.

a) Has she got a car?
b) Does she have got a car?
c) She has got a car?
d) Has she gets a car?

Answer:

a) Has she got a car?

Explanation:

When forming questions with 'have got', the structure is 'has/have' followed by the subject and 'got'. For example, "Has she got a car?"

25. Identify the correct question formation for a sentence using 'there is/are'.

a) Is there any milk in the fridge?
b) There is any milk in the fridge?
c) Does there any milk in the fridge?
d) Is there milk any in the fridge?

Answer:

a) Is there any milk in the fridge?

Explanation:

Questions using 'there is/are' are formed by placing 'is/are' before 'there'. For example, "Is there any milk in the fridge?" instead of "There is any milk in the fridge?"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top