Fill in the Blanks Quiz

This English Grammar Quiz presents 25 multiple-choice questions to test your knowledge of Fill in the Blanks. Each MCQ has four options, a correct answer, and an explanation. Go ahead and test your knowledge!

1. Fill in the blank: "She is __________ than her sister."

a) taller
b) more tall
c) tallest
d) much tall

Answer:

a) taller

Explanation:

'Taller' is the correct comparative form of the adjective 'tall' used to compare two people.

2. Fill in the blank: "I have __________ apples in my basket."

a) any
b) some
c) few
d) little

Answer:

b) some

Explanation:

'Some' is used here to indicate an unspecified quantity of apples in a positive statement.

3. Fill in the blank: "He __________ to school every day."

a) go
b) goes
c) gone
d) going

Answer:

b) goes

Explanation:

'Goes' is the third person singular present tense form of the verb 'go', fitting the subject 'He'.

4. Fill in the blank: "They __________ watching the movie when I arrived."

a) have
b) has
c) were
d) was

Answer:

c) were

Explanation:

'Were' is used as the past continuous tense of 'to be', appropriate for the plural subject 'They'.

5. Fill in the blank: "Can you __________ me the book?"

a) pass
b) passed
c) passing
d) to pass

Answer:

a) pass

Explanation:

'Pass' is the base form of the verb, suitable after the modal verb 'can'.

6. Fill in the blank: "It's __________ cold outside today."

a) very
b) too
c) so
d) much

Answer:

a) very

Explanation:

'Very' is an adverb used to intensify the adjective 'cold'.

7. Fill in the blank: "She __________ a great job on her project."

a) did
b) done
c) does
d) doing

Answer:

a) did

Explanation:

'Did' is the past tense of 'do', appropriate to describe a completed action.

8. Fill in the blank: "The cat is hiding __________ the couch."

a) in
b) at
c) on
d) under

Answer:

d) under

Explanation:

'Under' is the correct preposition to indicate the cat's position relative to the couch.

9. Fill in the blank: "He sings well, __________ he can't dance."

a) and
b) but
c) so
d) or

Answer:

b) but

Explanation:

'But' is used as a conjunction to contrast the clauses about singing and dancing.

10. Fill in the blank: "I need to buy __________ milk from the store."

a) any
b) some
c) a
d) an

Answer:

b) some

Explanation:

'Some' is used to indicate an unspecified amount in affirmative sentences.

11. Fill in the blank: "__________ you help me with my homework?"

a) Can
b) Could
c) Would
d) Will

Answer:

a) Can

Explanation:

'Can' is used to ask for someone's ability to do something in the present.

12. Fill in the blank: "She __________ been working here for three years."

a) have
b) has
c) is
d) was

Answer:

b) has

Explanation:

'Has' is used with the present perfect tense for the singular third person subject 'She'.

13. Fill in the blank: "This is the __________ book I've ever read."

a) best
b) better
c) good
d) well

Answer:

a) best

Explanation:

'Best' is the superlative form of 'good', suitable for comparing more than two things.

14. Fill in the blank: "He __________ like to travel by plane."

a) don't
b) doesn't
c) isn't
d) won't

Answer:

b) doesn't

Explanation:

'Doesn't' is the third person singular negative form of 'do', fitting the subject 'He'.

15. Fill in the blank: "The weather was __________ hot that we stayed indoors."

a) too
b) so
c) very
d) much

Answer:

b) so

Explanation:

'So' is used before an adjective to intensify its degree, especially in 'so…that' constructions.

16. Fill in the blank: "Could you please __________ quieter?"

a) speak
b) speaks
c) speaking
d) to speak

Answer:

a) speak

Explanation:

'Speak' is the base form of the verb, suitable after the modal verb 'could'.

17. Fill in the blank: "I have __________ friends in this city."

a) many
b) much
c) any
d) few

Answer:

a) many

Explanation:

'Many' is used with countable nouns like 'friends' to indicate a large number.

18. Fill in the blank: "They __________ to the movies last night."

a) go
b) goes
c) went
d) going

Answer:

c) went

Explanation:

'Went' is the past tense of 'go', fitting the past time reference in the sentence.

19. Fill in the blank: "The flowers __________ watered every morning."

a) is
b) are
c) was
d) were

Answer:

b) are

Explanation:

'Are' is the plural form of 'be' in the present tense, agreeing with the plural subject 'flowers'.

20. Fill in the blank: "It __________ raining since morning."

a) has been
b) have been
c) is
d) was

Answer:

a) has been

Explanation:

'Has been' is used in the present perfect continuous tense for the singular subject 'It'.

21. Fill in the blank: "Can she __________ English and Spanish?"

a) speaks
b) speaking
c) speak
d) spoken

Answer:

c) speak

Explanation:

'Speak' is the base form of the verb, appropriate after the modal verb 'can'.

22. Fill in the blank: "He is the man __________ helped me."

a) which
b) who
c) whom
d) that

Answer:

b) who

Explanation:

'Who' is the correct relative pronoun to refer to a person in a defining relative clause.

23. Fill in the blank: "I would like __________ cup of tea, please."

a) a
b) an
c) the
d) some

Answer:

a) a

Explanation:

'A' is used before a singular countable noun starting with a consonant sound.

24. Fill in the blank: "__________ of the answers is correct."

a) None
b) No one
c) Not
d) Neither

Answer:

a) None

Explanation:

'None' is used to indicate not one or zero amount/quantity in a group.

25. Fill in the blank: "The car __________ outside belongs to my neighbor."

a) parking
b) parked
c) parks
d) park

Answer:

b) parked

Explanation:

'Parked' is the correct participle form, used as an adjective describing the car.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top