Error Spotting Quiz

This English Grammar Quiz presents 20 multiple-choice questions to test your knowledge of Error Spotting. Each MCQ has four options, a correct answer, and an explanation. Go ahead and test your knowledge!

1. Spot the error: "She go to school every day."

a) She
b) go
c) to
d) every day

Answer:

b) go

Explanation:

The verb 'go' should be in the third person singular form 'goes' to agree with the subject 'She' in the present tense.

2. Spot the error: "They has finished their homework."

a) They
b) has
c) finished
d) their

Answer:

b) has

Explanation:

The verb should be 'have' to agree with the plural subject 'They'. The correct sentence is "They have finished their homework."

3. Spot the error: "One of my friends like playing football."

a) One
b) of
c) friends
d) like

Answer:

d) like

Explanation:

With 'one of', the verb should be singular: 'likes'. The correct sentence is "One of my friends likes playing football."

4. Spot the error: "The list of items are on the table."

a) The list
b) of items
c) are
d) on the table

Answer:

c) are

Explanation:

The subject 'The list' is singular, so the verb should be 'is'. The correct sentence is "The list of items is on the table."

5. Spot the error: "Me and John went to the market."

a) Me
b) and
c) John
d) went

Answer:

a) Me

Explanation:

The subject pronoun should be 'I' instead of 'Me'. The correct sentence is "John and I went to the market."

6. Spot the error: "She is one of the best student in the class."

a) She is
b) one of the
c) best student
d) in the class

Answer:

c) best student

Explanation:

After 'one of the', the noun should be plural. The correct phrase is "best students".

7. Spot the error: "Each boys were given a prize."

a) Each
b) boys
c) were
d) given

Answer:

b) boys

Explanation:

'Each' requires a singular noun, so 'boys' should be 'boy'. The correct sentence is "Each boy was given a prize."

8. Spot the error: "Neither of the options seems good to me."

a) Neither
b) of the options
c) seems
d) good to me

Answer:

c) seems

Explanation:

With 'neither of', the verb should be plural. The correct phrase is "seem good to me."

9. Spot the error: "I have much books on this subject."

a) I have
b) much
c) books
d) on this subject

Answer:

b) much

Explanation:

'Books' is countable, so 'many' should be used instead of 'much'. The correct sentence is "I have many books on this subject."

10. Spot the error: "Who's bag is this?"

a) Who's
b) bag
c) is
d) this

Answer:

a) Who's

Explanation:

'Whose' should be used instead of 'Who's' to indicate possession. The correct sentence is "Whose bag is this?"

11. Spot the error: "There are less people here today."

a) There are
b) less
c) people
d) here today

Answer:

b) less

Explanation:

'Fewer' should be used instead of 'less' with countable nouns like 'people'. The correct sentence is "There are fewer people here today."

12. Spot the error: "Me and her went to the movie."

a) Me
b) and
c) her
d) went to the movie

Answer:

a) Me

Explanation:

The subject pronoun should be 'I' instead of 'Me'. The correct sentence is "She and I went to the movie."

13. Spot the error: "He do not want to go to school."

a) He
b) do not
c) want
d) to go to school

Answer:

b) do not

Explanation:

With 'He', the verb should be 'does not'. The correct phrase is "He does not want to go to school."

14. Spot the error: "John and myself are going to the concert."

a) John
b) and
c) myself
d) are going to the concert

Answer:

c) myself

Explanation:

'Myself' is reflexive and not correct as a subject pronoun. The correct sentence is "John and I are going to the concert."

15. Spot the error: "Its a sunny day."

a) Its
b) a
c) sunny
d) day

Answer:

a) Its

Explanation:

'It's' (it is) should be used instead of the possessive 'Its'. The correct sentence is "It's a sunny day."

16. Spot the error: "She writes more better than him."

a) She writes
b) more
c) better
d) than him

Answer:

b) more

Explanation:

'More' is redundant with 'better', which is a comparative form on its own. The correct phrase is "She writes better than him."

17. Spot the error: "You should of told me earlier."

a) You should
b) of
c) told
d) me earlier

Answer:

b) of

Explanation:

The correct phrase is 'should have', not 'should of'. The correct sentence is "You should have told me earlier."

18. Spot the error: "Their is a book on the table."

a) Their
b) is a book
c) on
d) the table

Answer:

a) Their

Explanation:

'There' should be used instead of the possessive 'Their'. The correct sentence is "There is a book on the table."

19. Spot the error: "The teacher asked to the students to be quiet."

a) The teacher
b) asked to
c) the students
d) to be quiet

Answer:

b) asked to

Explanation:

'To' is not needed after 'asked' in this context. The correct phrase is "asked the students".

20. Spot the error: "She is taller then her brother."

a) She is
b) taller
c) then
d) her brother

Answer:

c) then

Explanation:

'Than' should be used for comparisons, not 'then'. The correct sentence is "She is taller than her brother."

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top